16-03-08

boek

Heldere maan


Gao Jian, net afgestudeerd socioloog uit Beijing, raakt gewond als hij met vrienden een tocht maakt in de binnenlanden. Hij wordt naar een afgelegen boeddhistisch klooster gebracht waar 72 monniken en Mingyue (= heldere maan), een jonge vrouw die daar te vondeling werd gelegd, wonen. Een aantal monniken mag een keer per kwartaal Mingyue bezoeken. Jian hekelt haar taak als kloosterhoer en vertelt haar over de wereld buiten het klooster. Beide hoofdpersonen, tegenpolen, gaan van elkaar houden, maar zijn tegelijk, door hun achtergrond, onbereikbaar voor elkaar. Ze spreken af ooit samen te leven of samen te sterven. De tijd beslist anders als ze elkaar onder moeilijke omstandigheden zeven jaar later weer ontmoeten. Een boeiende liefdesroman, geschreven in bloemrijke taal en met beschrijvingen van Chinese tradities zoals we dat kennen uit eerdere romans van deze Chinees-Nederlandse auteur (1960) die zich in 1985 in Nederland vestigde. Door het hoofdverhaal heen staan enkele vertellingen van monniken die Mingyue ontvangt, verhalen die invloed hebben op haar leven. Paperback, kleine druk.

Lulu Wang werd op 22 december 1960 geboren in Beijing. Op achttienjarige leeftijd ging zij studeren aan de Universiteit van Peking, Faculteit Engelse Taal, Linguïstiek en Letterkunde. Op haar vijfentwintigste verhuisde zij naar Nederland.

Haar debuutroman Het Lelietheater werd een enorm succes; alleen al in Nederland werden er meer dan 800.000 van verkocht. Ze kreeg er het Gouden Ezelsoor voor en werd bekroond met de Nonino Prijs. Na dit succes verschenen Brief aan mijn lezers, Het Witte Feest, Het tedere kind, Seringendroom, Het Rode Feest en Bedwelmd. In totaal zijn er wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren van haar boeken verkocht.


01:26 Gepost door Urbain in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boek |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.