07-04-08

Gedenk de doden

Ian Rankin - Biografie

Ian Rankin werd in 1960 geboren in een mijnwerkersdorpje in Fife, Schotland. Hij ging naar plaatselijke scholen en later naar de universiteit van Edinburgh. Zijn eerste twee romans, beïnvloed door het werk van Robert Louis Stevenson en James Hogg, schreef hij toen hij postgraduate student was.

Rankin trouwde in 1986 en vertrok naar Londen, waar hij vier jaar als journalist bij een hifi- en muziekblad werkte. In deze periode publiceerde hij vier boeken, maar pas in 1990, na een verhuizing naar Frankrijk, werd hij fulltime auteur. 'Ik werd nummer 1 in een veld van 1,' zegt hij, 'de enige Schotse misdaadauteur in de Perigord.' Rankin en zijn vrouw woonden aan de rand van 'een vlek' die halverwege Perigueux en Brive lag. Hij was er druk met het schrijven van meer romans over Schotland. Het echtpaar kreeg er ook twee zoons.

Knots & Crosses (Kat & Muis), het eerste boek met inspecteur John Rebus van de Edinburgh City Police in de hoofdrol, verscheen in 1987. Het zou het begin zijn van een van de succesvolste series in het genre.

In 1992 won Rankin de Raymond Chandler Fellowship, een prijs van £ 10,000 die hem in staat stelde zes maanden door de Verenigde Staten te reizen. Tijdens zijn Franse periode won Rankin nog twee Dagger Awards voor beste misdaadverhaal van het jaar. In 1996 keerden Rankin en zijn gezin terug naar Schotland.

Voor Black & Blue (Gerechtigheid) ontving Ian Rankin in 1997 de Macallan/CWA Gold Dagger, de prijs voor beste misdaadroman van de Britse Crime Writers Association (CWA). Dezelfde roman bereikte ook de shortlist van de Edgar Award, die wordt uitgereikt door de Mystery Writers of America. Het boek won voorts vertaalprijzen in Japan en Denemarken.

In 2004 won Ian Rankin de prestigieuze Edgar Award voor Resurrection Men. Ten slotte ontving hij in mei 2005 de Cartier Diamond Dagger, de 'lifetime achievement'-award van de CWA. Hiermee schaarde hij zich onder enkele van de grootste misdaadauteurs ter wereld: P.D. James, Ruth Rendell, Dick Francis en John le Carré gingen hem voor.

Ian Rankin was van 1999 tot 2000 voorzitter van de Britse Crime Writers Association (CWA). Hij schrijft ook essays voor tijdschriften, boek- en restaurantrecensies, radiohoorspelen en korte verhalen. Als Ian niet schrijft, luistert hij graag naar rockmuziek, brengt hij zoveel mogelijk tijd door in pubs en gaat hij op vakantie naar Frankrijk.

Thriller in een serie rond inspecteur John Rebus en zijn collega, brigadier Siobhan Clarke. Het is juli 2005 en de wereldleiders hebben zich verzameld in het Schotse Gleneagles voor de G8 conferentie. Dat betekent een drukke tijd voor de Edinburghse politie en hun assisterende collega's van elders. Er vinden protestmarsen en demonstraties plaats. Rebus echter wordt door zijn superieuren op de achtergrond gehouden. Zijn rust wordt onderbroken door de dood van een parlementslid die van het Edinburgh Castle is gevallen: geduwd of gesprongen? Bovendien lijkt er een seriemoordenaar actief te zijn. Rebus wordt stevig tegengewerkt door zijn bazen en de geheime diensten. Bovendien zijn veel mensen niet wie of wat ze lijken. Langzaam ontvouwt zich een verband tussen de dood van de politicus en de andere moorden. Dit deel in de hooggeprezen Rebus-reeks is een opwindende mix van fictie en realiteit. De Schotse auteur (1960) wordt gerekend tot de beste misdaadauteurs van Groot-Brittannië. Enkele verhalen met Rebus en Clarke zijn bewerkt tot tv-serie (en zijn ook op de Nederlandse televisie uitgezonden). Paperback met vrij kleine druk. www.ianrankin.net.

19:49 Gepost door Urbain in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.