02-07-08

Íngrid Betancourt

Ingrid Betancourt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Íngrid Betancourt Pulecio
Íngrid Betancourt

In functie
20 juli 1998 – 23 februari 2002

Geboren 25 december 1961
Bogota, Colombia
Politieke partij Partido Verde Oxigeno
Partner Juan Carlos Lecompte

Íngrid Betancourt Pulecio (Bogota, 25 december 1961) is een Colombiaanse politica. Ze heeft tevens de Franse nationaliteit.

 Ontvoering

Íngrid Betancourt was lid van de Colombiaanse senaat. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2002 besloot zij de dialoog met de belangrijkste Colombiaanse guerrillagroepering, de communistische FARC, te zoeken. Een week nadat zij in een gesprek met vertegenwoordigers van de FARC had opgeroepen de ontvoeringen door de FARC te staken, werd zij zelf ontvoerd (23 februari 2002). Op 2 juli 2008 werd ze bevrijd. Ze was tot dan op een onbekende plaats vastgehouden, samen met haar campagneleidster Clara Rojas. Rojas besloot om bij Betancourt te blijven; zij had de kans terug naar haar familie te gaan maar deed dit niet. Sinds 23 februari 2002 was ook zij ontvoerd, tot haar vrijlating op 10 januari 2008. Rojas zei bij haar vrijlating dat ze van Ingrid Betancourt al 3 jaar niets meer had vernomen.

In maart 2004 reikte prinses Máxima de Geuzenpenning aan Ingrid Betancourt uit. Haar moeder nam deze voor haar in ontvangst.

In 2007 raakte bekend dat Betancourt al vijf keer tevergeefs had geprobeerd te ontsnappen. Op 28 april 2007 werd zij voor het laatst levend gezien door een mede-gegijzelde die kort daarna ontsnapte.

Later dat jaar, op 30 november, doken er video’s op waarop zij samen met drie Amerikanen, de senator Eladio Perez en andere politici en militairen - ook allen gegijzeld - was te zien. De video was afgenomen van FARC-arrestanten van de Colombiaanse politie. De dag daarna werd ook een op de FARC buitgemaakte brief van haar vrijgegeven. Daarin schreef ze onder meer dat ze er niet goed aan toe was.

Op 2 juli 2008 meldde de Colombiaanse regering de bevrijding van Íngrid Betancourt, samen met drie Amerikaanse gijzelaars en elf Colombiaanse militairen.


23:12 Gepost door Urbain in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.